Винарска изба Сопот е открита през октомври 2013 г. Разположена е в местността Трагата, в плодородната Стремска долина, на 510 метра надморска височина, в самите поли на Стара планина.

За да поддържа възможно най-високо качество на вината си, избата осъществява напълно затворен цикъл на производство-от отглеждане на гроздето, до бутилиране на вината. Винарна Сопот разполага с:

прецизна лаборатория за следене качеството на виното;
ферментационен цех,където се контролират и регулират параметрите,осигуряващи стабилен процес на ферментация;
бутилиращ цех.
Най-висококачественото, лимитирано вино, се съхранява в 300 литрови български дъбови бъчви.

Масивът от 15 ха, който отглежда избата, е засят с каберне совиньон. Този сорт грозде е най-разпространеният в света червен винен сорт. Използва се за приготвянето на висококачествени червени сортови и купажни вина.