Проектът Беса Валей стартира през 2001 г. със закупуване на земя от около 800 собственика в Огняново (регион Пазарджик). Винарната e разположена на 250 ха, 140 от които са вече заседени. Част от избата е вкопана в скала, което е от съществено значение за съхранението и отлежаването на виното в бъчвите. Скалата позволява поддържането на постоянна темепература и влажност на въздуха. За да се държат изправени лозите, са използвани само акациеви пръчки. Гроздето се бере ръчно от обучени служители. Сортира се два пъти по време на самият гроздобер. Берачите събират само най-добрите плодове. Втори път гроздето се селектира преди да попадне във ферментационните танкове.

Избата за съзряване на виното е с площ 3555 кв.м. и капацитет 2500 бъчви. Беса Валей използва единствено френски бъчви тип барик. След три зареждания бъчвите престават да отдават тон и да влияят на виното. Алкохолната ферментация и мацерация протичат за около 30 дни. Малолактичната ферментация протича в резервоари и частично в нови бъчви.