Винарската изба и лозовият масив на Балар са разположени в района на с. Скалица под Манастирските възвишения – на около 30 км югозападно от Ямбол. Самата местност има немалко мистериозни догадки, свързани с нейната история. Предполага се, че преди много векове възвишенията са били остров, а върхът – действащ вулкан. Тук се е намирал и римският селищен център Додопара, от който и до днес е съхранена крепостна стена.
В близост до избата и лозовите масиви е създаден изкуствен воден басейн, заобиколен от зелени ливади и овощни градини, разкриващи красотата на местността. Защитеността на района от северните ветрове, почвата с добра водопропускливост, голямото количество слънчеви дни, както и редуцираният добив от 400 кг от декар, са предпоставка за получването на богати, плътни и запомнящи се качествени червени вина от сортовете каберне совиньон, мерло и сира.
Вината се произвеждат в ограничени серии и съзряват минимум шест месеца във френски дъбови бъчви. С бутилковото развитие на виното се оформя букета от аромати и вкусове, придаващи изтънченост и класа. Всяко вино е божествено творение на тероара и фантазията на винарите.
Основната цел на Балар е да създава и продава бутикови червени вина със собствен стил и облик, предназначени за истински ценители.